Uleiurile esențiale obținute din diferite plante sunt folosite de oameni de mult timp. Sunt utilizate pe scară largă ca aromatice. Volatilitatea ridicată în combinație cu activitatea chimică a determinat cererea acestora ca componente ale formulărilor utilizate în cosmetologie și pentru producția de parfumuri. De asemenea, sunt utilizate în scopuri terapeutice și profilactice.
Datorită capacității lor de a pătrunde adânc în derm, acestea sunt adesea incluse în diverse măști cosmetice. Utilizarea lor în forma sa pură nu este practicată din cauza activității chimice crescute, care în acest caz poate provoca iritații severe. Prin urmare, uleiurile esențiale pentru pielea feței sunt folosite doar sub formă de soluții. În plus, baza soluțiilor nu este apa, deoarece acestea nu se dizolvă în ea, ci diferite uleiuri vegetale. Excepțiile sunt cazurile în care este necesar un impact punctual asupra defectelor. Cremele naturale pot acționa și ca bază.
Important! Nu adăugați uleiuri esențiale la cremele gata preparate și la alte produse cosmetice. Cert este că acestea joacă rolul de transport pentru livrarea altor componente ale soluției până în profunzimea pielii, motiv pentru care utilizarea lor poate duce la consecințe imprevizibile.
Măștile cosmetice de față cu uleiuri esențiale pot fi eficiente pentru toate tipurile de piele. Principalul lucru este să alegeți compoziția corectă a măștii. Prin urmare, este necesar să cunoaștem proprietățile celor mai frecvent utilizate uleiuri.
Compoziții pentru ten gras
Uleiurile de arbore de ceai, brad, camfor, rozmarin și bergamotă funcționează bine pe derma problematică cu activitate crescută a glandelor sebacee. Această listă nu este limitată. Mai mult, trebuie remarcat faptul că multe dintre ele au un efect universal asupra diferitelor tipuri de piele.
- Uleiul de arbore de ceai s-a arătat bine în compoziția măștilor făcute pentru dermul problematic cu funcționalitatea afectată a glandelor sebacee. Proprietățile sale antiseptice îl fac extrem de eficient împotriva acneei, cosurilor și a altor manifestări inflamatorii de acest fel.
- Uleiul de brad are calități similare. De asemenea, este eficient împotriva inflamației și abceselor dermului problematic cu un nivel crescut de secreții grase. In plus, are un efect de intinerire la suprafata fetei, netezind-o. Prin urmare, măștile de față cu uleiuri esențiale de brad sunt adesea folosite pentru a tonifica și întineri pielea îmbătrânită.
- Uleiul de camfor alb are proprietati antibacteriene si este folosit cu succes ca agent antiinflamator, facand parte din diverse masti cosmetice. Astfel de măști sunt utile împotriva acneei, erupțiilor cutanate purulente și a altor inflamații, deoarece ajută la normalizarea activității glandelor sebacee și la normalizarea transpirației dermului problematic. Ele pot fi, de asemenea, utile în luminarea petelor de vârstă și a pistruilor.
- Uleiul de rozmarin, în funcție de compoziția sa, este împărțit în trei tipuri:
- Camfor-borneol.
- Cineole.
- Verbenonic.
Atunci când alegeți ce tipuri sunt de preferat într-un anumit caz, trebuie amintit că măștile care conțin tipul camfor-borneol sunt mai utile pentru dermul problematic, gras predispus la inflamație. Pentru pielea uscată cu peeling crescut, precum și pentru pielea ofilită și aspră, tipul verbenonei este mai potrivit.
Cursul de utilizare a unor astfel de măști normalizează activitatea glandelor sebacee, înmoaie și netezește suprafața feței, redându-i elasticitatea. În același timp, porii sunt curățați și îngustați. De asemenea, are un efect antiinflamator tangibil, motiv pentru care este larg solicitat pentru utilizare împotriva unei game largi de boli ale pielii, de la furunculoză și dermatită până la acnee.
Aplicare pentru piele uscata
Când răspundeți la întrebarea care sunt uleiurile care funcționează cel mai bine pe derma uscată, ar trebui să numiți mai întâi uleiurile de portocală, smirnă, lemn de santal, trandafir și patchouli. Utilizarea lor pentru hidratare poate înlocui cu succes cremele scumpe. Cu toate acestea, impactul lor nu se limitează la umiditate.
- Uleiul de portocale este folosit pentru pielea uscată în stadiul de deshidratare semnificativă. Merge bine cu aproape toate uleiurile vegetale de bază care au efect hidratant. Măștile, care îl includ, s-au arătat bine împotriva cicatricilor și cicatricilor. În plus, ele sunt capabile să restabilească funcționarea normală a vaselor de sânge ale epidermei, eliminând astfel efectele rozaceei. De asemenea, ajută la eliminarea petelor de vârstă.
- Uleiul de smirnă este folosit ca agent terapeutic și profilactic pentru pielea foarte uscată, crăpată. Este capabil să oprească rapid inflamația și înroșirea pielii uscate, catifelând-o și redându-i elasticitatea.
- Uleiul de lemn de santal funcționează bine pentru pielea uscată, lăsată, care și-a pierdut tonusul natural. Este capabil să restabilească elasticitatea și tonusul natural al pielii uscate, netezind ridurile fine din jurul colțurilor ochilor și gurii. Acționează eficient pentru a restabili echilibrul hidric al pielii uscate deshidratate, care este deosebit de important în timpul iernii. De asemenea, poate albi pielea și ușura cicatricile și cicatricile.
- Uleiul de trandafir este foarte popular datorită versatilității sale. Nu numai că ajută la hidratarea pielii uscate, dar are și un efect de strângere, corectând ovalul feței și netezind ridurile mici. De asemenea, reduce hipersensibilitatea epidermei și stimulează metabolismul în țesuturile celulare.
Pentru a strânge pielea feței și a scăpa de uscăciunea acesteia, este recomandat uleiul de trandafiri.
- Uleiul de paciuli este folosit pentru a repara pielea uscată și a o netezi. Mareste efectul hidratant al uleiurilor vegetale de baza, asigurand patrunderea acestora in profunzimea pielii. Din acest motiv, are loc o saturație calitativă a țesutului celular cu substanțe nutritive.
Uleiuri esențiale pentru întinerirea pielii
Uleiurile esențiale pentru întinerirea feței au cel mai adesea un efect universal și pot fi folosite pentru toate tipurile de piele. Luați în considerare care dintre ele afectează cel mai bine întinerirea pielii.
- Uleiul de lămâie poate întineri pielea, indiferent de tipul acesteia, încetinind îmbătrânirea acesteia. În plus, stabilizează formarea secrețiilor grase, îngustând și curățând porii suprafeței feței. De asemenea, are proprietăți puternice de albire.
- Uleiul de portocale este disponibil în două soiuri, deoarece poate fi făcut din portocale dulci și amare. Fabricat din portocală dulce, este folosit în principal pentru pielea deshidratată și aspră, precum și pentru pielea îmbătrânită. Fabricat din portocala amară, datorită capacității sale de a normaliza funcționalitatea glandelor sebacee, este mai des folosit pentru tenul gras. Indiferent de tip, este la fel de capabil să ofere efecte antiinflamatorii și de albire.
- Uleiul de ylang ylang este, de asemenea, versatil în calitățile sale. Poate repara și întineri toate tipurile de piele. Și nu mai puțin eficient afectează zonele cu probleme ale suprafeței feței, îngustând porii și restabilind metabolismul normal. Datorită acestui fapt, este adesea folosit nu numai pentru întinerire, ci și atunci când este necesar pentru a scăpa de acnee și alte inflamații ale pielii.
Caracteristicile aplicației
Deoarece uleiurile esențiale sunt substanțe active din punct de vedere chimic și biologic, atunci când le utilizați trebuie respectate o serie de reguli:
- Nu ar trebui să li se permită să intre în ochi. Dacă acest lucru se întâmplă în continuare, ar trebui să vă clătiți imediat ochii cu apă caldă.
- După aplicarea lor, este permisă o ușoară înroșire a pielii. Cu toate acestea, dacă este asociat cu mâncărime sau alte reacții neplăcute, atunci ar trebui să schimbați compoziția sau să vă asigurați că dozajul nu este încălcat.
- Nu trebuie să neglijați modul în care aroma compoziției vă afectează simțul mirosului. Dacă mirosul este neplăcut pentru tine, atunci este mai bine să-l înlocuiești, deoarece acțiunea reușită a compoziției se datorează, printre altele, sănătății tale bune.
- Din același motiv, trebuie să știți dinainte cum vă poate afecta tonusul general. Așadar, înainte de culcare, nu trebuie să utilizați o compoziție care crește activitatea organismului. La fel, compozițiile cu efect relaxant nu sunt potrivite dimineața.